Hoe graag we het ook zouden willen, jij en ik zullen hoogstwaarschijnlijk geen bepalende rol spelen in de geschiedenis. Geen kind zal later onze geboorte- en sterfdatum uit het hoofd moeten leren voor een aanstaand geschiedenisproefwerk. Wat dat betreft is ieder mensenleven als de vleugelslag van een vlinder. De meeste vlinders leven en sterven in de anonimiteit. Héél soms is er echter een vlinder wiens vleugelslag, zoals Henri Poincaré bewees, een rol speelt in het ontstaan van een tornado. Deze blog gaat over twee mensen die niets met elkaar te maken hebben, behalve dat hun onbeduidende vleugelslagen tornado’s teweegbrachten.

<h2>Een vlinder met geknakte vleugels</h2>

In 1880 wordt er in de Alabama een meisje geboren. Een normaal, onbeduidend meisje, een meisje zoals zovele meisjes. Negen maanden na haar geboorte blijkt ze echter een stuk onbeduidender dan dat, want ze wordt getroffen door een ziekte die haar zowel doof als blind achterlaat. Wat heeft het leven te bieden aan een meisje dat voor haar eerste levensjaar al haar zicht en haar gehoor verliest? Niets dan het zachte wiegen van een leunstoel achter de geraniums, zou je zeggen. Later beschrijft het meisje, Helen Keller genaamd, haar jeugd als ‘het verdwaald zijn op zee in een dichte mist’. In de jaren die volgen bewijst Helen echter dat zelfs vlinders met twee geknakte vleugels een tornado kunnen veroorzaken. Ze leert hoe ze mensen van elkaar kan onderscheiden door de verschillende vibraties van hun voetstappen. Daarnaast leert ze hoe ze kan communiceren met gebaren. Haar vocabulaire breidt zich uit en ze haalt haar bachelorgraad aan de universiteit. De rest van haar leven reist ze de wereld over om mensen te inspireren.

<h2> Een kansloze kledingverkoper</h2>

Het volgende verhaal is er een waar mensen die niet doof of blind zijn zich waarschijnlijk meer mee kunnen identificeren. De achttienjarige tommy hilfiger werkt een zomer lang in een kledingwinkel. Die zomer bedenkt hij dat hij zelf wel een kledingzaak zou willen hebben, dus hij spendeert zijn spaargeld aan de huur van een klein winkelpand. De kleding verzamelt hij uit andere winkels. Daarna verkoopt hij ze voor een hogere prijs door. Het klinkt als een kansloos idee en dat is het ook, want de winkel gaat failliet. Tommy Hilfiger geeft echter niet op. Hij maakt schetsen, reist naar India en gaat alle fabrieken af totdat iemand zijn kledinglijn wil produceren. Zoals we weten groeit hij uit tot een van de meest befaamde modeontwerpers aller tijden.

Natuurlijk is de kans groot dat jij en ik geen tornadoveroorzakende vlinders zullen zijn, maar eigenlijk is dat niet belangrijk. Wat belangrijk is, is dat we iedere dag het leven uit volle borst tegemoet fladderen. Zoals Tommy Hilfiger en Helen Keller dat ook deden. Zodra we uitgefladderd zijn, zien we wel waar onze vleugelslagen ons hebben gebracht!